Alles over huren en wonen

Check uw huur

Denkt u dat uw huurprijs te hoog is, of wilt u de voorgestelde huurverhoging controleren? Dan bent u aan het juiste adres bij het huurteam. Het huurteam maakt kosteloos en geheel vrijblijvend een puntentelling van uw woning en kan u vervolgens vertellen wat de maximale huurprijs van de woning is. Als u teveel huur betaalt, kan het huurteam u helpen de huurprijs te verlagen.

Energielabel
Sinds 2011 wordt de huurprijs  onder andere bepaald door het energielabel van de woning. Het wijksteunpunt kan bij het controleren van de huurprijs ook controleren of het energielabel  klopt. Wilt u weten welk energielabel uw woning heeft? Ga naar www.ep-online.nl/

Nieuwe woning?
Binnen zes maanden na ondertekening van het huurcontract kan de huurprijs met terugwerkende kracht worden verlaagd. Voor duurdere woningen geldt zelfs dat alleen in de eerste zes maanden de huurprijs kan worden getoetst. Zorg er dus voor dat u binnen een half jaar de huurprijs laat controleren!

Andere kosten dan huur
Vaak betaalt u ook servicekosten aan uw verhuurder. Ook voor servicekosten gelden regels en afspraken. Het huurteam kan checken of deze kosten terecht zijn. Maak hiervoor een afspraak of kom langs tijdens een van de spreekuren. Neemt u uw huurcontract en eventuele afrekeningen mee.

Het huurteam zal nooit stappen ondernemen zonder uw toestemming.

Zijn uw servicekosten of uw huurprijs te hoog?
Indien u te veel betaalt kunnen wij u helpen om een procedure bij de Huurcommissie op te starten. De Huurcommissie is bevoegd om een bindende uitspraak te doen over de hoogte van uw huurprijs op basis van een puntentelling en de servicekosten.

Naar de rechter
Mocht de verhuurder na de uitspraak van de Huurcommissie in hoger beroep gaan bij de Kantonrechter dan kunnen onze medewerkers u hier bij helpen.

Is het ingewikkeld, dan kan er worden doorverwezen naar een advocaat. Indien u aan de gestelde voorwaarde voldoet kunt u gebruik maken van het Emiel Blaauw proceskostenfonds (EBF). Als u hier een beroep op doet worden de gemaakte kosten zoals het griffierecht en dagvaardingskosten uit dit fonds betaald. U krijgt dan ook een advocaat toegewezen die bij het EBF is aangesloten.