Alles over huren en wonen

Splitsen

Het splitsen betekent het verdelen van een pand in appartementsrechten. Zonder deze appartementsrechten kan een pand alleen in zijn geheel worden verkocht. Indien er sprake is van appartemenstrechten kan er per etage verkocht worden.

In principe houdt het alleen een kadastrale wijziging in. De gemeente heeft echter voorwaarden gesteld aan het splitsen van panden. Om een vergunning tot splitsing te verkrijgen moet eerst aan de zogenaamde splitsingseisen worden voldaan.

Gevolgen voor de huurder
Juist vanwege deze eisen krijgt ook een huurder direct te maken met de gevolgen van splitsen: de verhuurder zal immers de werkzaamheden willen uitvoeren. Een ander veelvoorkomend gegeven is het feit dat de verhuurder de woning graag leeg ziet: het vergemakkelijkt de verbouwing en daarna is de lege woning eenvoudig te verkopen.

Meer informatie en advies
Wat is een goed voorstel van de verhuurder, welke werkzaamheden moet u gedogen en hoe kunt u uw zolderruimte behouden? Antwoord op deze en andere vragen kunt u krijgen bij het WSWonen bij u in de buurt. Zij kunnen u ook ondersteunen bij de onderhandelingen met uw verhuurder.

Meer lezen over splitsen en de gevolgen zie onze folder Ingreep in de woning.

Een overzicht van de gemeentelijke regels over splitsen en de gedragscode splitsen vindt u hier: www.amsterdam.nl/splitsen