Alles over huren en wonen

Onderhoud

Plicht van de verhuurder
Een verhuurder heeft de plicht om een woning goed te onderhouden. Dat betekent dat u een beroep kunt doen op uw verhuurder om reparaties te verrichten, maar ook dat u mag verwachten dat de verhuurder periodiek onderhoud uitvoert. Denk hierbij aan buitenschilderwerk, het trappenhuis, dakonderhoud, etc. Let op de de huurder verplicht is bekende gebreken te melden aan de verhuurder.

Procedures
Er zijn verschillende manieren om de verhuurder te verplichten het onderhoud en de reparaties uit te voeren. Via de huurcommissie, het zelf verhelpen of via de kantonrechter. Informeer uzelf over de mogelijkheden.

Plichten van de huurder
Kleine dagelijkse reparaties zijn werkzaamheden die een huurder zelf moet doen. Het gaat dan om eenvoudige werkzaamheden die geen noemenswaardige kosten met zich meebrengen, denk aan een lamp verwisselen van de trapverlichting of het vervangen van een kraanleertje. Ook het onderhoud en schoonhouden van rookgasafvoer en dakgoten hoort bij de plicht van de huurder, mits deze goed te bereiken zijn.

Meer informatie en advies
Het WSWonen bij u in de buurt kan kosteloos een opname doen van uw woning en u adviseren over eventuele stappen. Kijk bij vestigingen voor een WSWonen bij u in de buurt.

Meer lezen over onderhoudsklachten en procedures? Kijk op www.huurders.info