Alles over huren en wonen

Huurprijs

De maximale huurprijs van een woning wordt vastgesteld aan de hand van een woningwaarderingssysteem, ook wel puntentelling genoemd. Hierbij spelen voornamelijk de oppervlakte en de voorzieningen een belangrijke rol.

Huur verlagen
Blijkt uit een controle dat u teveel betaalt, dan kan dit worden verlaagd. Bij het afsluiten van een nieuw huurcontract is het raadzaam om de huur te controleren binnen zes maanden na de ingangsdatum van het huurcontract. De huur wordt dan nog verlaagd met terugwerkende kracht. Daarnaast geldt voor duurdere woningen dat alleen in de eerste zes maanden de huurprijs getoetst kan worden.

Energielabel
Sinds 2011 wordt de huurprijs  onder andere bepaald door het energielabel van de woning. De wijksteunpunten kunnen bij het controleren van de huurprijs zo nodig ook controleren of het energielabel  klopt.

Meer informatie en advies
Het wijksteunpunt wonen bij u in de buurt kan kosteloos een puntentelling maken van uw woning en u adviseren over eventuele stappen. Meer lezen over woningwaardering en huurverlaging? Kijk www.huurders.info.