Alles over huren en wonen

Folders en brochures

Publieksfolders

De volgende Wijksteunpunt Wonen folders kunt u hier downloaden als pdf bestand:

 • De algemene folder “Wijksteunpunt Wonen. Alles over huren en wonen!
 • De folder “Huurteams helpen“.
  Wilt u weten of uw huur te hoog is, of uw te veel servicekosten betaalt, of wilt u weten of u recht heeft op huurverlaging?
  Woont u sinds kort in een nieuwe huurwoning? Gefeliciteerd! Maar controleer wel even snel of u niet teveel huur betaalt!
  Het is belangrijk dat u dat in de eerste 6 maanden doet (gerekend vanaf de ingangsdatum van het contract).
  De huurteams helpen u graag en gratis.
 • De folder “Renovatie, woningsplitsing, ingreep in de woning?“.
  Krijgt u te maken met renovatieplannen voor uw woning. Of wil uw verhuuders de woning splitsen? In deze folder hebben wij de belangrijkste punten voor u op een rij gezet. Voor verdere ondersteuning kunt u altijd contact openemen met het wijksteunpunt in uw buurt.
 • De folder Vereniging van Eigenaren.
  Wie een etagewoning koopt is automatisch lid van een Vereniging van Eigenaren. Alle eigenaren samen zijn dan verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke onderdelen. Wat voor consequenties heeft dat voor u als bewoner? Wie beslist dan over het onderhoud van bijvoorbeeld het dak, kozijnen of trappenhuis? Hoe verdeelt de VvE de kosten en hoe zit het met de wettelijk verplichte reservering voor onderhoud? Het Wijksteunpunt Wonen kan u en de VvE adviseren.
 • De folder “Hoge energierekening? 24 tips om zelf aan de slag te gaan met energiebesparing“.
  Zonder veel kosten te maken, kunt u zelf al veel doen om uw energierekening te verlagen. In deze folder vindt u tips om te besparen op uw gas- en elektraverbruik. Wilt u ingrijpender aan de slag met isolatie, dubbel glas en uw CV? Neem dan contact op met het Wijksteunpunt Wonen en vraag om de energiecheck bij u thuis.
 • De folder “Energiebesparing. Het Wijksteunpunt Wonen helpt“.
  Amsterdam kent veel slecht geïsoleerde woningen. Met bouwkundige ingrepen kan heel wat energie bespaard worden. Dat leidt tot een lagere energierekening en het is goed voor het klimaat. Het Wijksteunpunt Wonen adviseert over de mogelijke aanpak. Iedere woning is anders. Wij kunnen samen met u kijken wat er in uw situatie mogelijk is.
 • De folder “Zonne-energie voor bewoners Wat zijn de mogelijkheden“.
  Hoe werkt dat nou in de praktijk? Heeft u een huurwoning of een koopwoning? Heeft uw woning een eigen dak of een gezamenlijk dak? Kunt u zonnepannelen beter kopen of leasen? Wij helpen u ook graag op weg met deze brochure. Voor verder advies over uw situatie kunt u terecht bij een van onze spreekuren.
 • De folder “Last van uw huisbaas“.
  Voelt U zich bedreigd of onder druk gezet door uw verhuurder? Laat u niet bang maken, en laat al helemaal niet over u heen lopen. Het Meldpunt brengt ongewenst gedrag van verhuurders in kaart en onderzoekt mogelijkheden dit te veranderen.
 • De folder “De Wooncoach denkt met u mee!
  Bent u niet meer tevreden over uw woning omdat deze voor u te groot is geworden, moeilijk toegankelijk of misschien wel onveilig is? Of wilt u gewoon meer informatie over de mogelijkheden rondom langer zelfstandig thuis wonen? Meld u dan aan voor een huisbezoek van een wooncoach.
 • De studentenflyer “Word jij uitgekleed door je huisbaas? Je hebt meer rechten dan je denkt“.
  Deze wordt ook 9.000x verspreid onder de eerstejaars studenten van de UvA en de VU.

English brochures

 • Our brochure ‘Renting for new Amsterdammers“.
  When expat tenants become more aware of Dutch rules and regulations regarding housing they greatly improve their chances of being treated fairly in the Dutch housing market. Some of the common topics like security of tenure, deposits, agency fees, rent, service charges, maintenance problems, etc. are discussed briefly in this folder.
 • Our brochure “Additional Rental Costs“.
  Many additional housing costs are not covered by the basic rent. These costs are, however, strictly regulated in the Netherlands. Many tenants (especially expats) are not sufficiently aware of the laws. Read more to learn about your rights with regards to these costs and what to do if you are being overcharged.
 • Our brochure “About your deposit, and how to get it back“.
  The title says it all. This brochure explains the rules regarding deposits and explains how to get your deposit back.

Brochures

 • Maak een punt van de huur 2015
  De brochure ‘Maak een punt van de huur 2015″ is een uitgebreid naslagwerk met daarin uitleg over alles wat u over de huurprijzen en -procedures wilt weten.
 • Werk aan de Woning, voor huurders die aan de slag willen met energiebesparing
  Een informatieve brochure voor huurders over het aanbrengen van verbeteringen, die leiden tot besparing van energie en verhoging van uw wooncomfort. Met deze brochure worden huurders op weg geholpen bij het overleg met de verhuurder over het laten uitvoeren, of zelf uitvoeren van bouwkundige verbeteringen.
 • Grip op de ingreep
  Deze lijvige en doorwrochte brochure is een uitgave van het Stedelijk Bureau Wijksteunpunten Wonen en behandelt de vele aspecten waar huurders mee te maken krijgen bij renovatie, splitsing of sloop. De brochure is geschreven voor professionals en is ook geschikt voor bewonerscommissies en geïnteresseerde huurders.
 • De Amsterdamse Kaderafspraken
  De kaderafspraken bevat een aantal stedelijk geldende afspraken over hoe de corporaties en huurders het participatieproces inrichten bij de vernieuwing of verbetering van woningen. De Amsterdamse Kaderafspraken zijn afspraken die gelden in Amsterdam boven op de Overlegwet. (Link naar brochure op website gemeente Amsterdam)

Woonlastenkrant

 • Woonlastenmagazine 2016
  Het Woonlastenmagazine wordt jaarlijks stedelijk huis-aan-huis verspreid. Alle informatie over huurverhoging en woonlasten.