Bewoners aan het Woord

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook

Logo huurders aan het Woord

Bewoners aan het Woord !

Wat beweegt bewoners? In een vlotte bijeenkomst wisselen bewoners en deskundigen ervaringen uit over recente ontwikkelingen op de Amsterdamse woningmarkt.

  • Brokkelt het huurrecht af? Hebben jongeren straks nog wel een vast contract?
  • Hoe krijg ik een goed geïsoleerde woning?
  • Waar moet je op letten bij het kopen van een woning? Hoe werkt de VvE?
  • Hoe krijg je invloed op de renovatie van je woning?
  • Hoe kunnen ouderen goed blijven wonen en hoe kunnen we ze helpen?

Na de inleiding gaan we uiteen in vijf workshops op deze thema’s. Vervolgens sluiten we af met een plenaire discussie. Daar reageert ook wethouder wonen Laurens Ivens op de uitkomsten van de workshops.

 

Datum: dinsdag 3 november 2015
Tijdstip: 16.30 tot 19:00
Locatie: Wibautstraat 5a , Muller-Lulofshuis, HvA
(klik hier voor Googlemaps)
Bereikbaar: Tram 3: halte Wibautstraat (200meter)
Metro + trams 7 en 10: halte Weesperplein (400 meter)
Q-park garage, ingang Wibautstraat 3b

 

Programma (download als pdf)

16.30 Inloop en ontvangst
16.45 – 17.15 Plenaire start door Ingrid Houtepen (WSWonen) en Kees Hoogvorst (HvA)
17.15 – 18.15 Workshops 

Klik hier voor alle workshops

1 •

Huurrecht versus tijdelijke contracten

Normaal gezien heeft een huurder een contract voor onbepaalde tijd met de bijbehorende huurbescherming. We zien echter steeds meer vormen van tijdelijke contracten. Jongerencontracten, starterscontracten en als het aan het kabinet ligt straks ook jaarcontracten. Brokkelt het huurrecht af? Wat is de positie van de huidige en de toekomstige bewoner? Hoe zien studenten dit?

2 •

Energiebesparing

Veel woningen in Amsterdam kennen onderhoudsproblemen en zijn slecht geïsoleerd. Technisch is veel mogelijk om het wooncomfort te verbeteren en het energiegebruik terug te dringen. Daarbij hebben zowel de bewoner als de eigenaar een rol. Hoe krijg je het voor elkaar om tot een goed geïsoleerde woning te komen?

3 •

Woning kopen en de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Wie besluit om een woning te kopen staat voor een van de grootste financiële besluiten in het leven. Dan wil je graag goed beslagen ten ijs komen. Waar moet je op letten? Hoe werkt de Vereniging van Eigenaren (VvE) waar je in terecht komt, hoe is de reservering voor toekomstig onderhoud geregeld? Een praktische workshop waarbij zowel vragen als ervaringen aan bod komen.

4 •

Invloed bewoners op renovatie

Hoe krijgen bewoners het voor elkaar om invloed te krijgen op een renovatieplan? Vele bewonerscommissies in Amsterdam hebben hier ervaring mee en er zijn goede voorbeelden die bruikbaar zijn voor anderen. Onlangs zijn de Amsterdamse Kaderafspraken vernieuwd en dat biedt aanknopingspunten voor verdere verbetering. Maar uiteindelijk zullen het de bewoners samen zijn die in overleg met de verhuurder tot een mooi resultaat moeten komen. In deze mix van bewoners en ondersteuners wisselen we kennis en ervaringen uit.

5 •

Wonen voor ouderen en de Wooncoach

Hoe kunnen we samen de woonsituatie van 65+ers verbeteren? Huurdersvereniging Amsterdam nam het initiatief voor wooncoaches. Deze vrijwilligers kijken – waar nodig met hulp van de wijksteunpunten wonen – naar de persoonlijke woonsituatie en geven advies op maat over prettig en veilig wonen. Soms kunnen kleine aanpassingen in huis ervoor zorgen dat iemand fijner in zijn eigen huis kan blijven wonen. Wanneer een huurder liever wil verhuizen volgt advies over de mogelijkheden. Voor wie een woning huurt van een woningcorporatie bestaan er twee regelingen: Van Hoog naar Laag en Van Groot naar Beter. De wooncoach kan hierover meer informatie geven. Hoe ervaren ouderen deze hulp en wat levert het aan mogelijkheden en knelpunten op?

18.30 – 19.00 Presentatie workshops en reactie van wethouder Laurens Ivens.
19.00 Afsluiting

 

Geen zorgen over het tijdstip, we laten u ondertussen niet verhongeren.
Deelname is gratis, wel inschrijven graag. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt.
De bijeenkomst wordt georganiseerd door de wijksteunpunten wonen samen met de afdeling Sociaal Juridische Dienstverlening van de Hogeschool van Amsterdam.
U bent van harte welkom.


 


 

Een korte impressie van de vorige versies van toen nog “Huurders aan het Woord” treft u hier:

Februari 2014:

Oktober 2012: