Belastingdienst mocht inkomens niet doorgeven: Gluurverhoging onterecht

03 februari 2016

De Belastingdienst had geen inkomensgegevens van huurders mogen doorgeven aan verhuurders. Dat heeft de Raad van State bepaald in een deze week gedane uitspraak. Het was namelijk niet goed in de wet geregeld. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de huurverhoging van dit jaar, maar ook voor de al doorberekende huurverhogingen in voorgaande jaren.

De extra huurstijging voor de middeninkomens kan dit jaar alleen doorgaan als de minister de belastingwetgeving op tijd krijgt aangepast. Zowel Tweede als Eerste Kamer moeten daarmee instemmen en of dat tijdig lukt is zeer de vraag. De verhuurders hebben namelijk al komende maand deze gegevens nodig om tijdig de aanzegging van de huurverhoging te kunnen voorbereiden.

Interessante vraag is ook of de inkomensafhankelijke huurverhoging van 2013 t/m 2015 op grond van deze uitspraak teruggevorderd kan worden. De inkomensgegevens waarop dit is gebaseerd blijken ten onrechte verstrekt te zijn. Het ligt voor de hand dat huurders op grond van dit nieuwe feit de verhoging met terugwerkende kracht ongedaan willen maken. Juristen buigen zich momenteel over de vraag hoe groot de kans van slagen is.

Eerder oordeelde een civiele rechtbank in 2014 in een zaak van Huurdersvereniging Amsterdam dat de zogenaamde gluurverhoging wel mocht doorgaan. Nu echter blijkt dat de wettelijke grondslag ontbrak komt die eerdere uitspraak wel in een heel ander licht te staan.

Lees de volledige uitspraak hier op de website van de Raad van State.

Lees hier meer over het standpunt van de Woonbond

Artikel delen:

!WOON