Flatbewoners Delflandplein: missie volbracht

29 juni 2015

Na 12,5 jaar  overleg, actievoeren, alternatieven bedenken, inspreken, achterbanoverleg, etc., houdt de VFD (Vereniging Flatbewoners Delflandplein)  op te bestaan. Per 1 juni 2015 zijn de renovatieovereenkomsten van de leden omgezet in reguliere huurcontracten van een woning buiten de flat. De ondertekening gebeurde tijdens een gezellige bijeenkomst bij De Key . De Vereniging kan worden ontbonden.

Jarenlang heeft een kern van actieve bewoners, verenigd in het bestuur van de VFD, zich ingezet voor het woongenot van de bewoners van de Delflandpleinflats in Slotervaart Zuid.  Woongenot dat meermalen bedreigd werd door sloopplannen die na actie omgezet zijn  in een renovatie in onbewoonde staat, waarvan de start telkens werd uitgesteld. Tijdens de planvorming vroeg het goed beheer van de twee flats ook de nodige aandacht.

Uiteindelijk kregen de leden in 2012 de keuze te verhuizen naar een woning in de ‘Fiep flat’ (de woningen boven de Fiep Westendorpschool) met recht op terugkeer in een gerenoveerde woning aan het Delflandplein. Geen van de leden maakte gebruik van die keuze en dus konden hun renovatieovereenkomst onlangs omgezet worden in reguliere huurcontracten.

En wat was de rol van Eigenwijks en later het Wijksteunpunt Wonen hierbij? Vooral ondersteuning bieden bij het ontrafelen van alle opties, informatie opzoeken en het “bijzitten” tijdens de vele overleggen. Het bestuur met een strategisch denkende vice-voorzitter en super actieve secretaris was zeer wel in staat zelfstandig op te treden in de vele overleggen met Stadsdeel, Far West, VOF Delflandplein en uiteindelijk met De Key. . Kanaliseren van emoties en helpen knopen door te hakken, dat zal ondergetekende zich vooral blijven herinneren van de laatste fase van ondersteuning. Met grote bewondering voor hun niet aflatende inzet en gezamenlijke tevredenheid over het bereikte resultaat wordt de “ondersteuningsrelatie” beëindigd…. Het lijkt warempel wel of ik nu al weemoedig wordt en dan hebben we nog een afscheidsfeestje voor de boeg.

En wat denken de meest betrokken en actieve  VFD bestuursleden Adri Tognettie en Wim de Lange er zelf van?  Dit is hun antwoord: “Het is ons duidelijk geworden dat je bij zo’n ingrijpende fase als sloop en/of hoog niveau renovatie van je flat , ondersteuning onontbeerlijk is.  De bodem is door Eigenwijks gelegd waarna het Wijksteunpunt Wonen de klus heeft afgemaakt. Bewoners hebben niet voor deze herhuisvesting gekozen. Ze waren heel tevreden met de Delflandpleinflats maar dankzij de ondersteuning zijn we toch op een mooie manier geherhuisvest. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om te weten dat er Wijksteunpunten Wonen zijn waar je antwoord en ondersteuning kunt krijgen bij “woning” problemen.  Het bestuur van de VFD bedankt zowel Eigenwijks als het Wijksteunpunt Wonen dan ook heel hartelijk voor hun ondersteuning, wijsheid, geduld en motivering.”

 

Waarvan akte,

Elbert van Duijkeren,
opbouwwerker  Eigenwijks/bewonersondersteuner Wijksteunpunt Wonen

 

Zie voor meer informatie o.a. ook de website van de bewoners van de Delflandpleinbuurt.

Artikel delen:

!WOON